Door op 11 oktober 2015

Prinsenhof wacht op blauwe zone

Astrid van Eekelen (fractievoorzitter VVD) en Marjan van Giezen (fractievoorzitter PvdA) hebben een werkbezoek gebracht aan winkelgebied Prinsenhof in Leidschendam. De winkeliers pleiten al jaren voor een blauwe zone van 1 uur. Dat is voldoende voor het winkelend publiek en zal ervoor zorgen dat bewoners hun auto op de eigen parkeerplaatsen aan de andere kant van de flats zetten.

Na een warm welkom bij Stomerij Van Kan hebben hebben we uitgebreid gesproken met de winkeliers en ondernemers van dit winkelcentrum. Stomerij Van Kan won onlangs nog de prijs voor de Beste Stomerij van Nederland. Volgend jaar vieren zij hun 100-jarig bestaan.

Dhr Van Kan:”Ons bedrijf zal het wel redden. Maar voor veel andere ondernemers is de rek er nu echt uit. De economische crisis heeft in ons winkelcentrum ook toegeslagen, maar belangrijkste knelpunt nu is toch het gebrek aan parkeerplaatsen. Op zaterdag is er echt geen vrije plek te vinden. Ook de auto’s van de bewoners van de flats eromheen zetten hier hun auto neer. En mensen willen hun boodschappen wel in de auto kunnen laden”. “We zien klanten gewoon doorrijden omdat ze hun auto niet kunnen parkeren”, voegt mevrouw Van Kan toe.

Willem Overdevest van de Stompwijkse Kaasboer benadrukt dat de ondernemers zeker bereid zijn zelf ook te investeren in hun winkelgebied, als ze meer zekerheid hebben over de toekomst van hun winkelcentrum.

Marjan van Giezen: “over die blauwe zone zijn winkeliers al een tijd in gesprek met de gemeente. Maar hij is er nog steeds niet. De ondernemers hier hebben het moeilijk vanwege de hoge huren en de krappere beurs van hun klanten. Als ze dan ook nog klanten missen omdat er echt geen vrije parkeerplaats te vinden is, dan gaan ze dat niet lang meer volhouden.”

Astrid van Eekelen beaamt dit: “Er staan al twee panden leeg en veel winkeliers staan op omvallen. Drie jaar geleden heeft de gemeente fors geïnvesteerd in dit winkelgebied. Dan is het toch zonde om het nu verloren te laten gaan?”

Samen met de ondernemers werd vervolgens een wandeling door het winkelgebied gemaakt. De parkeerplaatsen staan inderdaad opvallend vol. Het winkelcentrum zelf ligt er prima bij, met een goed verzorgde openbare ruimte en uitnodigende winkels. ‘Het zou inderdaad zonde zijn dit winkelgebied te laten verloederen”, stelden beide fractievoorzitters na afloop van het werkbezoek. Zij gaan proberen in de gemeenteraad meer steun te vinden voor dit winkelgebied.

Van Giezen en Van Eekelen hebben het winkelgebied Prinsenhof bezocht in het kader van hun ‘toernee’ langs de winkelgebieden van Leidschendam-Voorburg. Begin dit jaar won dit politieke duo de Business Award 2015 van MKB Leidschendam-Voorburg, vanwege hun inspanningen voor ondernemend Leidschendam-Voorburg. Die inspanningen willen zij vanzelfsprekend voortzetten. Ook de andere winkelgebieden zullen nog bezocht worden.

image