Door Nadine Stemerdink op 24 oktober 2016

De Week van de Wethouder

Sinds februari 2015 ben ik voor de PvdA wethouder van onder andere Werk & Inkomen, Sport, Openbaar Gebied en Wijk- en Buurtgericht Werken. Na een ruime ervaring als Raadslid vervul ik nu met heel veel plezier en energie het wethouderschap. Leidschendam-Voorburg is een fijne gemeente om wethouder te zijn: groot genoeg voor spannende dossiers, klein genoeg om de menselijke maat niet te verliezen. Ik ga daarom graag op pad om in onze gemeente te zien wat er gebeurt! In deze blog praat ik u af en toe bij over het dagelijkse wel en wee in mijn werk als wethouder!

Het kan u niet zijn ontgaan! Het winkelcentrum Leidsenhage is volop in ontwikkeling. Of zoals het na de opening begin 2019 officieel gaat heten, Mall of the Netherlands.En wat we ook van die naam vinden, het wordt imposant! Na afronding van juridische procedures kon er echt worden begonnen met de werkzaamheden. Het slopen van het kantorencomplex was de eerste zichtbare stap . Ik realiseer mij nu pas goed hoe groot het complex was dat er stond.

Voor wie door Leidsenhage heenloopt: probeer eens door alle werkzaamheden heen te kijken, dan zie je de eerste voorzichtige contouren van het nieuwe winkelcentrum. De vers-straat aan het begin van Leidsenhage is daar een mooi voorbeeld van. Winkeltjes die eerst achterin Leidsenhage zaten en moesten vechten om klandizie, daar moeten klanten nu vechten om aan de beurt te komen. Het ruikt al heerlijk als je Leidsenhage binnenkomt!

We krijgen straks het mooiste en duurzaamste winkelcentrum van Nederland. Iets waar we als Leidschendam-Voorburg trots op mogen zijn! Ook al moeten we – als klanten, als omwonenden maar ook als ondernemers – eerst nog door een periode van ongemak en hinder. De overlast van de werkzaamheden, de slechtere bereikbaarheid van de winkels, en het logische feit dat winkelend publiek nu eenmaal niet graag winkelt in een bouwput, is op dit moment bepaald geen visitekaartje. Maar laten we eerlijk zijn: er moest in elk geval iéts gebeuren aan Leidsenhage. Doorgaan op de oude voet zou het failliet van Leidsenhage betekenen. Voor mij is één van de grootste winstpunten van de Mall of the Netherlands dat er zo’n 500 extra banen in onze gemeente bijkomen. Daarnaast ben dit moment ben ik met Unibail Rodamco (grootste eigenaar Leidsenhage) in gesprek over het maken van concrete afspraken over stages voor jongeren en banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iets waarvoor ik als PvdA-wethouder en met mij College en Raad, zich sterk voor inzetten.

Dan een actueel onderwerp, het rubbergranulaat in de kunstgrasvelden. Door de uitzending in Zembla is er veel onrust ontstaan bij de ouders van jonge voetballertjes.Zeer begrijpelijk. Ik heb daarom goed uitgezocht hoe dit in onze gemeente zit. Het gaat bij ons om 10 kunstgrasvelden bij de 5 voetbalverenigingen. Als wethouder Sport heb ik een goed contact met alle voetbalverenigingen. Ik ben gelijk met hen in overleg getreden en ook met de KNVB. Ondanks alle zorgen die er zijn geeft het RIVM aan dat er op dit moment geen enkele aanleiding is om zorgen te maken over de gezondheid van de voetballers op deze velden. In december komt het RIVM, op verzoek van minister Schippers, met een aanvullend onderzoek. Tot op dat moment hoeven er vanuit gezondheidsrisico’s in onze gemeente geen maatregelen te worden genomen. Daar waar het nodig is, ondersteun ik de voetbalverenigingen in hun gesprekken met bezorgde ouders en de communicatie naar buiten. Het is een vervelende situatie voor iedereen en ik hoop dat er snel duidelijkheid komt. Bij nieuwe ontwikkelingen, onder andere het aanbod van de branche om het rubbergranulaat op de velden te onderzoeken, zullen we als gemeente ook worden betrokken.

Met vriendelijke groet,

Nadine Stemerdink
Wethouder gemeente Leidschendam-Voorburg

Portefeuilles: Werk & Inkomen, Personeel & Organisatie, Jeugdwerkgelegenheid, Sport, Wijk- en Buurtgericht werken, Openbare Ruimte, project: Leidsenhage

 

Nadine Stemerdink

Nadine Stemerdink

Nadine Stemerdink is sinds 9 februari 2015 wethouder voor werk en inkomen (incl. DSW en Jeugdwerkgelegenheid), sport, openbare ruimte, wijk- en buurtgericht werken; personeel & organisatie en het project Leidsenhage namens de PvdA in het college van BenW van Leidschendam-Voorburg.

Meer over Nadine Stemerdink