Door Jac Wolters op 20 augustus 2016

Duurzaam vraagt samenwerking

 

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg steunt de ‘Duurzaamheidsagenda’ van de gemeente. De ambitie van wethouder Floor Kist valt te prijzen. Maar de uitvoering lukt alleen als inwoners, bedrijven, organisaties en gemeente samenwerken.

 

Hoe? Daarover belegt Stichting Duurzaam een discussie op dinsdag 23 augustus om 20.00 uur in de Groene Loper te Voorburg.

 

Op de Duurzaamheidsagenda staan:

  • Een waterplan dat rekening houdt met de verandering van het klimaat;
  • Zuinig op groen en biodiversiteit;
  • Minder energieverbruik en uitstoot van CO2;
  • Beperking afval, terugwinning grondstoffen;
  • Gezonde leefomgeving (schone lucht, geen geluidsoverlast, weten wat je eet).

 

Toch is deze agenda niet compleet. De gemeente zet heel goed op een rij wat er allemaal al loopt, en geeft het een duw. Maar stichting Duurzaam mist een kritische houding tegenover wat we met ons allen produceren en consumeren.

 

Dat moet je óók aan de orde durven stellen. Bijvoorbeeld in het vestigingsbeleid voor bedrijven, en in de communicatie met de inwoners. Anders blijft de Duurzaamheidsagenda dweilen met de kraan open.

 

Duurzaam beleid is ook niet af zonder zelf een goed voorbeeld te geven. Gemeentelijke gebouwen zullen klimaatneutraal moeten worden. En scholen, wijkgebouwen, culturele instellingen moeten ondersteund worden om het energiegebruik te minimaliseren. Goed  voort het milieu én voor het budget.

 

Stichting Duurzaam is volgend jaar 25 jaar actief binnen onze gemeente. Veel thema’s zijn de afgelopen jaren behandeld, om zo de gemeente milieuvriendelijker te maken.

 

Discussieer mee op 23 augustus. Graag even aanmelden via: www.duurzaamleidschendamvoorburg.nl/contactformulier

Jac Wolters

Jac Wolters

Jac is 68 jaar en met pensioen, is gehuwd met Carla, heeft 3 kinderen (Ciska, Yvette en Elwin) en 5 kleinkinderen ( in de leeftijd van ½  tot 10 jaar). Hij is opgeleid als civiel planoloog in Delft en werkzaam geweest in uiteenlopende ambtelijke functies. In het werkzame leven is Jac actief geweest als beleidsmedewerker verkeer bij

Meer over Jac Wolters