18 april 2018

Informateur adviseert college van VVD, CDA, PvdA en CU-SGP

Op verzoek van de gemeenteraad heeft informateur Jan Anthonie Bruijn onderzocht welke partijen een stabiel college kunnen vormen waarbij recht gedaan wordt aan de verkiezingsuitslag. Zijn advies: vorm een college van VVD, CDA, PvdA en CU-SGP.

De informateur stoelt zijn advies op de verkiezingsuitslag en op de door hem in de afgelopen weken gevoerde gesprekken. VVD is de grootste partij geworden; CDA, PvdA en CU-SGP hebben in absolute zin meer stemmen gekregen en hun zetelaantal behouden. Een college in deze samenstelling kent geen verliezers, en telt als combinatie een zetel winst. Samen zijn er 18 zetels. Voor deze meerderheid geldt ook dat iedere deelnemer even belangrijk is.

In de komende weken wordt gewerkt aan een bestuursakkoord op hoofdlijnen. Daarmee moet ook ruimte ontstaan voor inwoners en andere politieke partijen om met goede voorstellen te komen voor Leidschendam-Voorburg. Lijsttrekker Nadine Stemerdink: “De PvdA bedankt informateur Bruijn voor zijn advies en de constructieve gesprekken. Op basis van goede bevinding is de combinatie van VVD, CDA, PvdA en CU-SGP voor komen te liggen. Wij onderschrijven zijn bevindingen en gaan met vertrouwen de formatiefase in.”