Maidenspeech raadscommissielid Becir Ogric

14 september 2022

Bedankt voorzitter,

We hebben het vandaag over een bouwplan voor de Triadome locatie. Het gaat om het bouwen van drie woongebouwen, met in totaal 123 appartementen; 86 daarvan zijn koopwoningen en 37 zijn sociale huurwoningen. Als PvdA kijken we altijd naar hoe sociaal een plan is.

Ik wil beginnen bij de keuze om alle sociale huurwoningen in een apart woongebouw te plaatsen. Weggestopt van de twee gebouwen met de grotere koopwoningen. Hoe sociaal is deze keuze? Waarom is ervoor gekozen om de mensen die in een sociale huurwoning zitten af te scheiden van de mensen die in een koopwoning zitten? Ik vraag me af of dat de sociale cohesie in onze gemeente bevorderd.

Die keuze roept bij mij echter vooral de vraag op in hoeverre de gebouwen van elkaar verschillen? Als eerste ben ik benieuwd naar de functionele en technische verschillen tussen de gebouwen? En dan heb ik het bijvoorbeeld over de isolatie, luchtkwaliteit en energiezuinigheid. Kunnen de mensen die straks in een sociale huurwoning zitten bijvoorbeeld rekenen op een minder goede isolatie van hun woning? Krijgen de mensen die het dus al minder breed hebben daardoor ook nog een hogere energierekening?

Daarnaast ben ik ook benieuwd naar de verschillen vanuit esthetisch oogpunt. Zitten de mensen met een sociale huurwoning straks in een minder mooi gebouw dan hun overburen? Ik zie namelijk op de meeste foto’s van het project alleen de twee gebouwen met de koopwoningen afgebeeld. Dat is opvallend.

Dan terug naar mijn vragen over de sociale keuzes in dit bouwplan. Volgens mij willen we in onze gemeente niet dat mensen in kippenhokken wonen, woningen met te weinig ruimte. Mensen hebben recht op een volwaardige woning, met voldoende ruimte en voorzieningen. Tot mijn verbazing lees ik dat de sociale huurwoningen aanzienlijk kleiner worden dat de koopwoningen. Hoe sociaal is dat? Ik wil graag weten hoe die sociale woningen zijn opgebouwd? Hoeveel van die 37 woningen zijn bedoeld voor gezinnen en hoeveel voor alleenstaanden? Met hoeveel vierkante meters moeten zij het precies gaan doen?

We weten allemaal dat de woningnood in het sociale segment extreem hoog is. Ook in het coalitieakkoord staat dat het college meer nadruk wil gaan leggen op het bouwen van woningen in het sociale segment.En als wanhopige woningzoekende word je dan ook extreem enthousiast als je nieuwe bouwplannen voorbij ziet komen.  Eindelijk wordt er ook echt gebouwd, denk je.

Maar als je dan kijkt naar het procent sociale huurwoningen dat in dit project wordt gebouwd, dan verbaasd dat. Want ik heb het even uitgerekend voorzitter, in dit project worden 30,08% van het totaal aantal woningen sociale huurwoningen. 30,08%.. Daarmee wordt de 30% norm met 0,08 procent gehaald. Hoe sociaal is dat? Voorzitter als we zo naar die 30% norm blijven kijken – en maar net voldoende doen om onder een verplichte afkoopsom uit te komen – dan gaan we die mooie ambities uit het coalitieakkoord natuurlijk nooit halen. Dan blijven de mensen die geen woning kunnen vinden nog een lange tijd wanhopig achter. Ik wil graag weten waarom het bij dit percentage is gebleven? Is er gekeken naar de mogelijkheid om meer sociale huurwoningen te realiseren? En wat is er van de gemeente nodig om de ambities in het coalitieakkoord echt waar te kunnen maken en meer nadruk te leggen op het sociale segment?

We onderkennen in deze raad allemaal dat mensen ook snakken naar betaalbare koopwoningen. Dus ik ben dan ook heel benieuwd naar de prijs van de koopwoningen in dit bouwplan. Om welke bedragen gaat het? Hoeveel procent van de totale koopwoningen wordt betaalbaar? En voorzitter dan heb ik het niet over koopwoningen van 4,5 ton. Dát is voor de meeste mensen niet betaalbaar.

Dan las ik met verbazing over de 121 parkeerplaatsen die in de kelder van de woongebouwen komen. We weten allemaal dat het parkeerbeleid in onze gemeente scherper moet. We weten ook dat iedereen die een eigen auto heeft, ook een beschikbare parkeerplaats moet hebben. Tot mijn verbazing las ik dat de parkeerplaatsen in de kelder alleen beschikbaar voor de mensen met een koopwoning. De mensen met een sociale huurwoning, die krijgen geen toegang tot de parkeerplaatsen. Hoe sociaal is dat? Ik wil graag weten waarom die parkeerplaatsen in de kelder niet evenredig zijn verdeeld onder alle bewoners? Of je nou een koopwoning hebt of sociale huurwoning.

Dan tot slot voorzitter, ik las dat de investeerder van het project in gesprek is met een woningcorporatie over de aankoop van de sociale huurwoningen. In welk stadium bevinden deze gesprekken zich? Kan ons verzekerd worden dat de sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven als er geen overeenstemming wordt bereikt met de woningcorporatie?

Dank u wel voorzitter.

Door Becir Ogric

Raadscommissielid PvdA Leidschendam-Voorburg