6 maart 2014

PvdA presenteert plan voor meer banen

De PvdA wil de werkloosheid in Nederland aanpakken door productiebanen terug te halen naar Nederland, werkzoekenden te ondersteunen bij het starten van een bedrijf en door de 100.000 openstaande vacatures te vervullen. Dat staat in het Actieplan Werk maken van werk dat PvdA Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer vandaag presenteert.

Hamer: “Iedereen heeft wel een buurman, vriend of familielid die werkloos is geworden. Hoewel Nederland de weg naar boven weer heeft gevonden is de werkloosheid nog steeds veel te hoog. Daarom moeten we nu zowel landelijk als lokaal de handen uit de mouwen steken en werk maken van werk.”

Ondanks de hoge werkloosheid zijn er nog bijna 100.000 vacatures niet vervuld. De PvdA wil daarom in iedere regio een mobiliteitscentrum waar, met behulp van scholing, werkzoekenden gekoppeld worden aan een vacature. Ook wil de PvdA productiebanen die de afgelopen decennia zijn verdwenen terughalen naar Nederland. In de Verenigde Staten zijn er dankzij dit ‘reshoring’ tienduizenden banen bijgekomen. Daarnaast wil de PvdA nieuwe banen creëren door werkzoekenden te informeren over de mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf vanuit een uitkering, starterskrediet beschikbaar te stellen en te zorgen dat startende ondernemers worden bijgestaan door een deskundige.

De PvdA benadrukt dat in gemeentes gezocht moet worden naar aanvullende lokale initiatieven. Hamer: “In allerlei gemeentes hebben wethouders van de PvdA de afgelopen jaren het verschil gemaakt door succesvolle werkgelegenheidsplannen te realiseren, waarbij ook wordt gekeken naar de kansen in die gemeente of regio. Zo staat in de regio Rotterdam het havenwerk centraal en in de regio Twente de logistiek.”

Actieplan Werk maken van werk

Waar ben je naar op zoek?