Stompwijk: eiland of integraal onderdeel van Leidschendam-Voorburg?

22 februari 2022

Deze blog is ook ingestuurd als artikel in de Dorpsketting t.b.v. de politieke markt van de Adviesraad Stompwijk op 3 maart 2022.

De gemeente Leidschendam-Voorburg bestaat uit 3 kernen met eigen sociale, culturele en economische karakteristieken. Althans elke kern vindt dat dit zo is. Ten dele is dat wellicht ook terecht. Het verhindert echter wel dat onze gemeente als een eenheid ervaren wordt. Inwoners komen uit een kern en dat idee wordt levend gehouden door op de kieslijsten te vermelden uit welke kern men komt. De PvdA is de enige partij die consequent vermeldt dat de kandidaten uit Leidschendam-Voorburg komen. De vorming van onze gemeente in 2002 had een strategische reden: inlijving bij Den Haag voorkomen. Het gevolg daarvan was dat we in de oude gemeenten zijn blijven denken in plaats van te streven naar een nieuwe eenheid. Er ontstonden dogma’s als “de Raad vergadert in Voorburg” omdat het College en het stadhuis in Leidschendam gevestigd zijn. Of dat nu efficiënt is of niet, doet er kennelijk niet toe. Om Stompwijk ook een dogma te geven, wordt nu voorgesteld om de Commissievergaderingen in Stompwijk te gaan houden. In verkiezingstijd doet dit voorstel het natuurlijk altijd goed. Of het bijdraagt aan de éénheid van onze gemeente is maar de vraag.

De PvdA wil af van het denken in kernen en wil streven naar éénheid in onze gemeente. Waar nodig en wenselijk een lokale, wijk- en gebiedsgerichte aanpak. Maar wel onder de vlag van één gemeente. Het zal dan ook niet verbazen dat Stompwijk als naam in het geheel niet voorkomt in ons verkiezingsprogramma. Ook ’t Lien, Damsigt, Voorburg-West, Oud-Voorburg en Essesteijn worden niet genoemd. Niet omdat die wijken niet belangrijk zijn, maar omdat zij – net als Stompwijk – integraal onderdeel zijn van onze gemeente en onze plannen. Wij laten Stompwijk niet in de kou staan. Alle voorstellen die wij voor de komende raadsperiode doen hebben dus ook betrekking op Stompwijk, d.w.z.:

  • Nieuwbouwprojecten bestaan voor tenminste 30% uit sociale huurwoningen, het realiseren van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, jonge gezinnen en ouderen.
  • Zelfbewoning geldt in de gehele gemeente
  • Leefbaarheidsplan ook voor Stompwijk
  • Fietsen en Openbaar Vervoer staan centraal, veilig fietsen over de Stompwijkseweg en gedegen onderhoud ervan.
  • Burgerparticipatie

Wat burgerparticipatie betreft heeft Stompwijk met de Adviesraad veel ervaring. Het gevraagd en ongevraagd adviseren van het College blijkt een prima middel om inwoners te betrekken bij beleidsvorming en –uitvoering. Denk bijvoorbeeld aan het bestemmingsplan Buitengebied. Dat plan wordt onderdeel van het omgevingsplan Leidschendam-Voorburg in het kader van de Omgevingswet. De Adviesraad kan zorgen voor zienswijzen op dit bestemmingsplan. Die ervaring moeten we gebruiken en gaan toepassen in onze gehele gemeente. Te denken valt aan bijvoorbeeld een adviesraad Voorburg-Noord en een adviesraad Prinsenhof.

Tot slot, kan het contact met de Adviesraad en de PvdA beter? Ja natuurlijk kan en moet dat, bijvoorbeeld door elkaar structureel te ontmoeten. Ook als er geen problemen zijn is samen koffiedrinken belangrijk. Laat elkaar niet in de kou staan!

Coen van Hoogdalem, commissielid en kandidaat #5 PvdA

Jochem Streefkerk, fractievoorzitter en lijsttrekker PvdA