Op woensdagavond 16 juni werd het nieuwe coalitieakkoord van VVD, GBLV en D66, met de titel ‘Verbinden, Vertrouwen, Vooruitgang’, in de gemeenteraad besproken. Met alle partijen was afgesproken dat de fracties een korte beschouwing zouden geven; nader debat volgt in de raad van 6 juli, als de Kadernota wordt besproken. Raadslid Suzanne Kok voerde namens de PvdA het woord, omdat fractievoorzitter Jochem Streefkerk helaas thuis zat met een coronabesmetting. De PvdA heeft zorgen geuit bij dit akkoord, en riep het nieuwe College op tot socialere keuzes. Hieronder lees je de volledige inbreng.
Voorzitter, dank u wel. Bij de presentatie van dit coalitieakkoord sprak één van de kandidaat-wethouders de woorden: Leidschendam-Voorburg is goed, en wordt beter. Daarin herkende ik natuurlijk de campagneslogan van de VVD. En na het lezen van het akkoord, dacht ik: die uitspraak klopt als een bus. Leidschendam-Voorburg wordt met deze plannen inderdaad beter. Voor de mensen voor wie het al goed wás.
Voorzitter, het tegenovergestelde is daarmee ook waar: de mensen die het niet zo goed hebben, krijgen het met deze plannen slechter. Het akkoord kent namelijk een aantal bijzonder hardvochtige voorstellen. Voorstellen die niet alleen de kwetsbaarsten, maar ook de modale man en vrouw hard raken. Minimaregelingen staan op losse schroeven. Er gaat bezuinigd worden op zorg & welzijn. Mensen die gebruik maken van dagbesteding onder de WMO – zoals ouderen met dementie, of mensen met een beperking – moeten daar zelf voor gaan betalen. Mensen in de bijstand worden onderworpen aan controle op fraude. Handhavers worden op pad gestuurd met ‘resultaatgerichte targets’ – bonnen uitschrijven om het bonnen uitschrijven. Mensen die op de particuliere huurwoningmarkt geen kant op kunnen, worden als ‘scheefwoners’ weggezet. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar voorzitter, dat doe ik vandaag niet. Liever gebruik ik mijn spreektijd om de nieuwe coalitie te vertellen waar mijn fractie kansen ziet voor verbetering. De opgaven waar we voor staan, zijn namelijk te groot om stil te blijven staan. De stijgende prijzen van bijvoorbeeld energie of boodschappen; de kansenongelijkheid waar onze kinderen mee te maken krijgen; en het vertrouwen van onze inwoners in de politiek. De titel van dit coalitieakkoord doet lijken alsof de nieuwe coalitie zich daar ook voor wil gaan inzetten de komende jaren. In de kandidaat-wethouders zien we deze ambitie ook terug. Reden voor mijn fractie om straks vóór hun benoeming te stemmen. Daarvoor alvast: gefeliciteerd.
Voorzitter, ik wil het vandaag niet te lang maken. Tijdens het debat over de Kadernota gaan we verder in gesprek. Ik wil mijn inbreng eindigen, zoals ik hem begon: met een campagneleus. Maar dan met die van onszelf. Voorzitter, voor de PvdA is namelijk de leidraad dat we niemand in de kou laten staan. Daar geven wij geen millimeter op toe. Dat vergt keuzes die socialer en rechtvaardiger zijn dan dat we nu lezen in dit akkoord. De PvdA wil zich daar – hopelijk samen met u – de komende jaren voor inzetten. Dank u wel.