PvdA en GroenLinks strijden voor ruimhartig armoedebeleid

Door Suzanne Kok op 10 oktober 2024

In de gemeenteraad van 8 oktober 2024 werd het nieuwe armoedebeleid van Leidschendam-Voorburg besproken. De PvdA en GroenLinks steunen de bedoeling om meer inwoners te helpen, maar die bedoeling wordt overschaduwd door het streven daar geen extra geld voor beschikbaar te stellen. Daardoor worden de lasten voor armoedebestrijding alleen verdeeld onder mensen die het al krap hebben. PvdA en GroenLinks blijven daarom strijden voor een ruimhartiger armoedebeleid.

Het nieuwe minimabeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft een hoop goede doelen, mooie plannen en toch ook echt een bedoeling om meer mensen te helpen. Maar die bedoeling wordt overschaduwd door het streven om daar geen extra budget voor vrij te maken. Hoewel de wethouder en verschillende partijen spraken van gulle regelingen en ruimhartig beleid, constateerden PvdA en GroenLinks dat onder het nieuwe beleid verschillende groepen van huishoudens met kinderen tekort blijven komen. En er in sommige gevallen zelfs op achteruitgaan. Er is meer nodig om ervoor te zorgen dat inwoners een zeker bestaan kunnen leiden en geen enkel kind hoeft op te groeien in armoede.

GroenLinks en PvdA deden daarvoor het voorstel om de inkomensgrens die voor deze regelingen wordt gehanteerd te verhogen. Daardoor krijgen alle huishoudens met een inkomen tot 130% van de bijstand toegang tot deze regelingen. Daarnaast willen de partijen de verschillende regelingen versimpelen. Tot slot deden zij een voorstel om de bedragen van onder meer de individuele inkomenstoeslag te verhogen. Suzanne Kok, gemeenteraadslid voor de PvdA in Leidschendam-Voorburg: “In een solidair en sociaal land verdelen we de kosten van armoederegelingen niet onder degenen die het al krap hebben. In een solidair en sociaal land dragen de financieel sterkste schouders de zwaarste lasten.”

Hoe willen de partijen dit betalen? Door een verhoging van het zogenaamde OZB-tarief met 50 euro per jaar, kan de gemeente 1,5 miljoen euro extra ophalen, en besteden aan armoedebeleid. Dat betekent dat huiseigenaren ongeveer vier euro per maand meer gaan betalen, om gezinnen die niet of nauwelijks kunnen rondkomen te ondersteunen. Dat draagt bij aan kansengelijkheid, stabiliteit en rust. In Leidschendam-Voorburg is het OZB-tarief uitzonderlijk laag, en veel lager dan gemiddeld in Nederland. Iris Feld, gemeenteraadslid voor GroenLinks: “Dit zijn keuzes die de politiek dient te maken en de coalitiepartijen en het CDA hebben hun keuze gemaakt. Volgens hen doen we als gemeente genoeg en zijn we zelfs gul en ruimhartig. GroenLinks en de PvdA zijn teleurgesteld dat hun voorstel het niet heeft gehaald maar blijven staan voor een solidaire en sociale gemeente waar geen enkel kind in armoede mag opgroeien.”

In de raad werd wel een motie aangenomen, die PvdA en GroenLinks samen met D66 en GBLV indienden, om in kaart te brengen wat het zou kosten als we de financiële ondersteuning in verschillende gevallen, zoals de individuele inkomenstoeslag, zouden verruimen. Het laatste woord over het armoedebeleid is dus nog zeker niet gezegd.

Suzanne Kok

Suzanne Kok

Het stadhuis uit, de wijken in, naast bewoners gaan staan: dat is wat onze gemeente wat de Partij van de Arbeid betreft zou moeten doen. Daar ga ik me de komende tijd met alle energie, enthousiasme en empathie voor inzetten. Ik ben Suzanne Kok, 27 jaar en ik woon sinds twee jaar in Voorburg-Noord. Daar

Meer over Suzanne Kok