Uit de Commissie Openbaar Gebied van 10 oktober 2017: Schakenbosch en parkeren in Damcentrum
De Commissie Openbaar Gebied vergaderde dinsdag 10 oktober. Slechts twee agendapunten, maar daarvoor zat wel de hele Raadszaal vol met bewoners. Lokale politiek leeft dus! Eerste onderwerp was het Ruimtelijk Kader voor Schakenbosch. Dit mooie groene gebied tegen Voorschoten aan wordt herontwikkeld, van pyschiatrische inrichting met park, tot parkachtige woonwijk. Het is een gebied met eeuwenoude historie, en dat willen we graag intact houden. Er komen max 325 woningen, waarvan er 32 woningen zorgwoningen zijn, en een zorgcentrum. En daarover ging vooral de discussie. Hoe hard ligt de zorgfunctie vast in het Ruimtelijk Kader? Er staat nu dat de ontwikkelaar – als het niet lukt om hier een zorgfunctie te krijgen – de 32 woningen ook mag vervangen door gewone woningen. En dan komt er zeker geen zorgcentrum meer!
Er ligt nu een plan van een groep inwoners, met daarin een huisarts, die in Schakenbosch graag een zorgcentrum willen zien met huisarts, fysio, apotheek, tandarts etc. Over de precieze invulling willen ze ook zelf best meedenken. En met zo’n zorgcentrum loont het ook om 32 zorgwoningen te bouwen.
De PvdA vindt dit een waardevol initiatief. Wij willen de zorgfunctie nadrukkelijk overeind houden in de plannen. Het gebied heeft altijd een zorg-bestemming gehad, bewaar en benut dat juist! Er is in onze gemeente veel behoefte aan dit soort ‘anderhalflijns’zorg. De PvdA, gesteund door bijna hele Raad, vindt dat de zorgbestemming hard moet worden vastgelegd in het Ruimtelijk Kader. Een zorgcentrum met zorgwoningen moet wat ons betreft een randvoorwaarde voor de invulling van het gebied zijn!
Hierna kwam de Parkeerbalans Damcentrum weer aan de orde. De omwonenden hebben veel werk gericht met het in kaart brengen van waar nu wel of niet geparkeerd kan worden. Twee gerenommeerde bureaus hebben dit volgens de formele voorschriften ook gedaan. Uitkomst is dat – als je naar het gehele gebied kijkt – de parkeerdruk in en om het weekend heel hoog is, maar dat er altijd wel plaatsjes open zijn. Alleen niet altijd recht voor je deur. Soms moet je wat verder lopen.
De omwonenden kunnen zich niet vinden in de uitkomsten van de Parkeerbalans. Men ervaart de parkeerdruk groter dan uit de Parkeerbalans-onderzoeken blijkt. En men wil de eigen auto (of de 2 auto’s) vlakbij kunnen parkeren. De zorg is er ook omdat er op dit moment nog woningen worden bijgebouwd. Bewoners vrezen dat ze straks helemaal geen plekje meer voor hun auto(‘s) kunnen vinden.
De PvdA vindt dat het gebied leefbaar moet zijn. Zowel voor de huidige bewoners als voor de nieuwe bewoners. Er is inderdaad parkeerdruk. Maar er zijn nog steeds open plekken. En er zijn privé-parkeergarages die niet of niet goed worden benut. Waarvan bewoners het handiger vinden hun auto toch op straat te parkeren. En er komen ook nog parkeerterreinen bij. Al met al doen we het maximale wat we in dit gebied kunnen doen. Maar het is eindig. Damcentrum is een historisch, dichtbebouwd gebied, waar mensen graag wonen en waar de horeca floreert. Dat willen we ook allemaal. Maar dan lukt het niet om elke autowens met een parkeerplaats te honoreren. Er zitten grenzen aan de rek van dit gebied. Wat de PvdA betreft moeten we alle maatregelen nemen die de parkeerdruk kunnen verlichten, maar kan het niet het einddoel zijn dat we voor iedere nieuwe auto een parkeerplaatsje erbij moeten creëren. Laten we met elkaar zuinig zijn op dit gebied, en vaker de fiets pakken. En laten we ook aandacht blijven vragen voor een betere OV-ontsluiting van dit gebied. Ook dat zijn maatregelen die de parkeerdruk kunnen verlichten.