16 november 2017

“Elke dag is een Dag van de Duurzaamheid

De PvdA Leidschendam-Voorburg is blij met alle initiatieven die in het hele land worden georganiseerd rond de Dag van de Duurzaamheid. De Dag van de Duurzaamheid, geïnitieerd door Urgenda, heeft overal in Nederland geleid tot heel veel leuke activiteiten op het gebied van energie, afval, hergebruik, natuurbeleid en omgaan met grondstoffen. Ook in Leidschendam-Voorburg vinden activiteiten plaats, zoals een actie van Tree to be in de Herenstraat, voor bosherstel in Uganda. En een actie van Landal Greenpark, gevestigd in onze gemeente, met een Clean Up Walk door parken.

En al die initiatieven verdienen ook op andere dagen onze aandacht. Leidschendam-Voorburg heeft een Duurzaamheidsagenda waarin heel veel goede plannen staan. De PvdA vindt het belangrijk om deze plannen ook écht uit te voeren – en niet alleen maar op te schrijven. Daarom roepen we iedereen op om ook zelf uitvoering te geven aan duurzaamheid.

Fractievoorzitter Marjan van Giezen: “Duurzaamheid is niet iets van alleen de gemeente of het Rijk. Het is een keuze die iedereen elke dag kan maken. Ga je op de fiets naar je werk of met de auto? Houd je jouw plastic afval apart of gooi je het voor het gemak in de grijze bak? Stel een timer in met douchen, gebruik een regenton in je tuin. Het zijn kleine dingen die vaak heel makkelijk te realiseren zijn”.

Delroy Blokland, fractielid:”Maar ook als gemeente moeten we scherp blijven. We kunnen meer aandacht besteden aan duurzame energie. Nieuwbouwwijken zonder aardgasaansluiting, meer ruimte voor zonne- en warmte-energie, energiezuinige verlichting in de openbare ruimte.”

De PvdA heeft nog een duurzaam idee voor de gemeente: organiseer samen met de vele actieve ondernemers in onze gemeente een Duurzaamheidsparade. Met fair trade modeshow, demonstraties van duurzame energie en duurzame producten in de winkel. “Dat hoeft wat ons betreft echt niet op de Dag van de Duurzaamheid. Dat mag best gewoon een keer in het weekend!” aldus Van Giezen en Blokland.