Extra raadsvergadering over Vlietland-Noord op 1 februari jl.

Door Sangita Paltansing op 13 februari 2023

Op verzoek van de PvdA, SP, ChristenUnie, CDA en GroenLinks werd de voltallige gemeenteraad bij elkaar geroepen voor een extra raadsvergadering over de plannen in Vlietland. Uitkomst van het debat was – gelukkig – dat de mede door PvdA voorgestelde ‘second opinion’ op een brief van het College van B&W door de hele raad werd ondersteund. Maar niet nadat er een opvallende discussie aan vooraf ging.

Aanleiding voor het debat was een stevige brief van de Provincie. Het College van B&W wekte eerder namelijk de indruk dat de Provincie zou ingrijpen als de plannen in Vlietland geen doorgang zouden vinden. De Provincie voelde zich genoodzaakt om dat te corrigeren. En dat was natuurlijk aanleiding voor de gemeenteraad om opheldering te vragen: waarom wekt het College telkens de indruk dat we niet anders zouden kunnen dan de bouw van 222 vakantiehuisjes toe te staan? Werken we voor een projectontwikkelaar, of werken we voor onze inwoners?

Er volgde een debat waar meerdere keren op de man werd gespeeld. Persoonlijke opmerkingen, zonder op de inhoud in te gaan. De wethouder gaf een lesje ruimtelijke ordening aan de raadsleden, waarbij telkens de noodzaak van het bestemmingsplan werd benadrukt. Het college wil vooral een betrouwbare overheid zijn, maar vergat telkens de vraag te beantwoorden VOOR WIE we een betrouwbare overheid moeten zijn. Voor een projectontwikkelaar, of voor onze inwoners. De keuze die straks in de gemeenteraad voorligt, werd kleiner en kleiner gemaakt. Dat een ontwikkelaar een plan 18 jaar laat liggen en de wereld in de tussentijds drastisch veranderd is, wordt voor het gemak vergeten.

We stelden veel vragen, maar antwoorden kwamen er nauwelijks vanuit het college. Het college had de dag voorafgaand aan het debat een reactie op de brief van de Provincie aan de gemeenteraad toegestuurd.

Ons initiatiefvoorstel voor de second opinion unaniem aangenomen. Ook een gezamenlijke motie over het onderzoeken van alternatieven voor het bestemmingsplan Vlietland-Noord werd unaniem aangenomen.

Een goed resultaat van de avond en een bouwsteen voor een goed besluit later dit jaar. Vlietland-Noord is te kostbaar voor onze inwoners, om te snel uit te gaan van de belangen van een projectontwikkelaar.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bekijk hier de berichtgeving hierover in de afgelopen weken op Vlietnieuws.

Luister hier naar het radio-interview dat raadslid Sangita Paltansing hierover gaf op Midvliet. Luister hier naar het radio-interview dat PvdA-statenlid Evelyn Hijink hierover gaf op Midvliet.

Heb je hier ideeën over of wil je hierover meepraten? Neem dan contact op met ons raadslid én woordvoerder ruimtelijke ordening Sangita Paltansing op [email protected].

Sangita Paltansing

Sangita Paltansing

“Gelijke kansen voor iedereen, nu en in de toekomst!”  Ik ben Sangita Paltansing, raadslid voor de PvdA sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Daarvoor was ik actief binnen het bestuur van de PvdA Leidschendam – Voorburg als algemeen bestuurslid. Namens de PvdA-fractie ben ik ook lid van het Presidium. In het dagelijks leven werk ik

Meer over Sangita Paltansing