PvdA, GroenLinks en SP dringen aan op openheid over second opinion Vlietland-Noord

11 juli 2023

Op 11 juli 2023 is een extra (besloten) vergadering van de gemeenteraad in Leidschendam-Voorburg ingelast om de second opinion over Vlietland-Noord te bespreken. Deze second opinion werd uitgevoerd op basis van een initiatiefvoorstel van PvdA, SP, CDA GroenLinks en ChristenUnie. Dit voorstel werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad, waarna een begeleidingscommissie is ingesteld die het proces verder heeft begeleid. Vanavond vanaf 19:30 uur doet de begeleidingscommissie verslag aan de gemeenteraad. Tot ongenoegen van de PvdA, GroenLinks en SP zonder dat de raadsleden vooraf voldoende zijn geïnformeerd. Daarom dringen zij vanavond aan op het delen van informatie en zo veel mogelijk openheid.

Voorafgaand aan de huidige vergadering zijn de belangrijkste stukken niet digitaal met de raadsleden gedeeld. Normaal gesproken wordt dat wel gedaan – ook als het gaat om (nog) vertrouwelijke stukken. De raadsleden hebben volgens PvdA, GroenLinks en SP onvoldoende gelegenheid gekregen om hun werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Dat maakt een open gesprek over ‘hoe nu verder’ lastig, zo niet onmogelijk. Daarom dienen de partijen aan het begin van de vergadering een motie in om de benodigde stukken alsnog beschikbaar te stellen voor de gehele gemeenteraad.

Fractievoorzitter PvdA Leidschendam-Voorburg Jochem Streefkerk: “Van de raad wordt verwacht dat wij onze inwoners vertegenwoordigen, kaders stellen en het College van B&W controleren. In het dossier Vlietland-Noord hebben we daarom met de voltallige gemeenteraad gevraagd om extra, onafhankelijke informatie. Deze second opinion is nu opgeleverd, maar we mogen er niet zelf over beschikken. Dat is kwalijk en komt het vertrouwen van onze inwoners en onszelf in transparante besluitvorming over Vlietland-Noord niet ten goede.”

Alle informatie boven tafel
De raadsvergadering van 11 juli 2023 zal een besloten karakter hebben. Maar de oproep van PvdA, GroenLinks en SP wordt gedaan aan het begin van de vergadering, wanneer de deuren nog niet gesloten zijn. Streefkerk: “Wij zijn voor zo veel mogelijk transparantie en openbaarheid over Vlietland-Noord. Maar we begrijpen ook dat we die keuzes zorgvuldig samen moeten maken. Daarvoor moet wel alle informatie boven tafel komen, ten eerste voor de gemeenteraad zelf. Dat was ook onderdeel van ons initiatiefvoorstel, waar de voltallige raad voor heeft gestemd.”

Vervolg na vandaag
De raad moet kunnen beschikken over alle relevante informatie voordat de raad verder kan vergaderen, laat staan in een volgende vergadering kan overgaan tot behandeling van en besluitvorming over het bestemmingsplan Vlietland-Noord. De PvdA, GroenLinks en SP hopen dat dat in elk geval vanavond bereikt kan worden. Streefkerk: “De second opinion vormt voor ons een benodigd extra puzzelstuk, naast de (steeds sterker wordende) signalen uit de maatschappij en de bestaande feitelijke informatie, om ons te kunnen buigen over het bestemmingsplan Vlietland-Noord. Daar gaan wij ons vanavond hard voor maken.”