Raadsflits: Ruimhartig noodfonds energiearmoede nodig & sociale voorstellen in de begroting

16 november 2022

Het was een volle raadsweek met twee raadsvergaderingen achter elkaar. Op 8 november bespraken we het plan van aanpak energiearmoede (dat helaas vanaf nu een ‘plan ondersteuning energielasten’ is geworden), op 9 november vond het begrotingsdebat plaats.

Voor 7000 huishoudens in Leidschendam-Voorburg dreigt deze winter energiearmoede. Dat staat in het plan van aanpak energiearmoede, dat enige tijd terug door B&W werd gepresenteerd. De PvdA was verheugd dat B&W aangaf prioriteit te leggen bij de bestaanszekerheid van inwoners. Maar in de financiële paragraaf zien we dit niet terug: slechts €200.000 van de gereserveerde €1,3 miljoen is bedoeld voor inwoners, in de vorm van een noodfonds voor mensen die in de knel komen. De rest van het geld gaat naar het lokale MKB en maatschappelijke organisaties. Hoewel deze ondersteuning natuurlijk terecht is, vreest de PvdA dat er voor inwoners onvoldoende van de grond komt. Daarom deden we enkele voorstellen, bijvoorbeeld om de bijzondere bijstand te verruimen. Deze hebben het helaas niet gehaald. De PvdA stemde daarom tegen het plan, en roept B&W nu op om zo snel mogelijk te komen met een uitwerking van het noodfonds. En dit vervolgens op alle mogelijke manieren duidelijk te maken aan inwoners: raakt u in de knel met uw eindafrekening, dan is de gemeente er om u te ondersteunen. Of u nu een minimuminkomen heeft, of op 150% zit. Alleen op die manier laten we als gemeente deze winter daadwerkelijk niemand in de kou staan.

Dan het begrotingsdebat. Voor de PvdA is de leidraad: sociale voorstellen steunen wij, asociale voorstellen bestrijden we. We lieten ons daarom kritisch uit over het voornemen van B&W om een eigen bijdrage te gaan vragen voor dagbesteding. En dat gratis openbaar vervoer voor 65+’ers met een Ooievaarspas stopt. Ook vroeg de PvdA aandacht voor de subsidietafels en het sociaal aanbod in onze wijken, samen met GL, CU, SP en het CDA. Twee van onze amendementen werden aangenomen: we gaan subsidies voor maatschappelijke organisaties op voorhand hoger indexeren, zodat we komend jaar meer activiteiten in de wijk behouden. En we gaan extra investeren in de toegang tot sociale voorzieningen via het Sociaal Servicepunt. Dat is met toenemende armoede van groot belang. Zo maakt de PvdA vanuit de oppositie het beleid van deze gemeente een stukje socialer.