Warme maidenspeech Raadslid Becir Ogric

Door Becir Ogrić op 5 december 2023

Bekijk hieronder de bijdrage (maidenspeech) van ons nieuwe raadslid Becir Ogric.

 

Hieronder de gesproken tekst:

Bedankt voorzitter

Als eerste wil ik vanaf deze plek mijn fractiegenote Suzanne Kok een hele fijne zwangerschap wensen. Een bijzondere periode, waar ik haar alle geluk en gezondheid toewens.

Daarnaast wil ik mijn eigen vrouw Suzanne heel erg bedanken, nu sinds 2 maanden mijn vrouw, voor haar onvoorwaardelijke steun.

En tot slot mijn eigen fractie en de mensen die anderhalf jaar geleden op mij hebben gestemd, heel erg bedankt. Want dankzij hen sta ik nu hier, achter deze microfoon. Dat maakt me heel trots, maar geeft me ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Want als iemand die is geboren in een asielzoekerscentrum en die ooit begon met een taalachterstand op de basisschool, weet ik hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die voor je klaarstaan. Mensen die handelen vanuit hun hart en je dat broodnodige steuntje in de rug geven om verder te komen in je leven.

En voorzitter, gelukkig zijn er mensen die dat steuntje in de rug hebben gehad. Kregen zij de kans kregen om een leven op te bouwen en hebben die kans ook gepakt. Ik ben een van die gelukkigen.

Maar de pijnlijke realiteit is dat niet iedereen datzelfde geluk heeft. Want we zien op dit moment verschillende problemen, mensen die zich zorgen maken over de toekomst, mensen die wachten op oplossingen, mensen die vastzitten in hun leven. Voor mij is dat met mijn achtergrond moeilijk om aan te zien. Want het zijn mensen, jong en oud, die ook graag hun kans willen pakken, die ook graag verder willen met hun leven, die ook graag gelukkig willen worden. Maar dan moeten problemen serieus worden genomen, dan moeten er oplossingen komen, dan moet wel dat steuntje in de rug komen.

En dat sluit aan op het onderwerp dat we vanavond bespreken, namelijk ons eigen minimabeleid. Beleid dat is bedoeld om onze eigen inwoners financiële steun te bieden, om hen verder te helpen in het leven.

Tijdens het commissiedebat op 20 november heeft de PvdA aandacht gevraagd voor zowel het nieuwe minimabeleid als snelle acties op korte termijn. En voorzitter, ik wil toch nog iets verduidelijken. Misschien kwam ik voor sommige mensen wat bevlogen over tijdens dat commissiedebat. Tegen die mensen wil ik zeggen, dat heeft u goed gezien, ik ben bevlogen op dit onderwerp en u weet nu waarom.

Deze passie betekent echter niet dat ik elke motie steun of zelf moties ga indienen die niks toevoegen. Integendeel, mijn passie is gericht op echte concrete en zinvolle verbeteringen.

Hoewel ik de inspanningen van het CDA op dit onderwerp waardeer, steun ik hun motie bijvoorbeeld niet, om twee redenen. Als eerste vind ik dat de titel – Focus op meedoen – een vertekend beeld kan geven. Dat mensen die in een financieel moeilijke situatie zitten simpelweg moeten ‘meedoen’, terwijl hun eigen persoonlijke situatie veel complexer kan zijn dan dat. En de tweede reden voorzitter is dat ik de motie inhoudelijk net iets te vaag vind, je kan de tekst nu op verschillende manieren interpreteren en dat lijkt mij onwenselijk.

De PvdA wil zeker constructief kijken waar we snelle en effectieve verbeteringen kunnen doorvoeren voor onze inwoners. Ik heb hier vorige week met de wethouder over gebeld, en ik moet zeggen dat ik respect heb voor zijn inzet. Dat merkte ik ook tijdens de commissie, hij spant zich in op dit onderwerp en je voelt warmte bij hem als hij hierover spreekt. Toch moeten we beseffen dat het minimabeleid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van ons allemaal, de PvdA doet dat zeker.

Wij hebben zelf observaties gedaan, vanuit het Rekenkamer Rapport, gesprekken met inwoners en de commissie samenleving. Ook hebben wij bij andere gemeenten, initiatieven en instanties geïnformeerd. Naar aanleiding hiervan hebben wij een set schriftelijke vragen voorbereid, die ik morgenochtend als kersvers raadslid gelijk ga indienen.

We zien uit naar de reactie van het college.

En hopen samen verbeteringen te bereiken voor onze inwoners.

Dank u wel voorzitter.

Becir Ogrić

Becir Ogrić

Mijn naam is Becir Ogrić en ik woon in Leidschendam-Voorburg. Ik ben lid geworden van de Partij van de Arbeid om op te komen voor gelijkheid, kansen voor iedereen en menselijke waardigheid. Uit eigen ervaring weet ik namelijk hoe belangrijk deze waarden zijn en niet vanzelfsprekend. Zelf ben ik geboren in een asielzoekerscentrum, begon ik met

Meer over Becir Ogrić