Door Privé: Sangita Paltansing op 16 januari 2019

PvdA voert regionaal en landelijk actie tegen sluiting ziekenhuizen

Op 8 januari jl. is in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg opgeroepen tot een regionale actie tegen de mogelijke sluiting van het HMC Bronovo en het Antoniushove. De PvdA heeft hierbij brede steun ontvangen vanuit de fracties in de regio en PvdA-kamerlid Ploumen heeft de minister hier Kamervragen over gesteld.

De PvdA Leidschendam-Voorburg is naar aanleiding van het debat in de raad omtrent de toekomst van het HMC Bronovo en Antoniushove een regionale en landelijke actie gestart binnen de eigen partij.

“Vanuit de raad en het college kwam het voorstel om hier regionaal in op te trekken. Daarnaast zouden we ook een signaal bij onze partijgenoten in de Tweede Kamer afgeven. Dat hebben wij gedaan en met succes. PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen heeft kamervragen gesteld aan de minister en de fractievoorzitters in de regio hebben brede steun uitgesproken om de zekerheid van zorg aan de inwoners in onze regio te garanderen.” aldus Sangita Paltansing, PvdA-woordvoerder Volksgezondheid en Zorg.

Indien het HMC Bronovo op termijn daadwerkelijk gaat sluiten, moet erover worden nagedacht hoe een oplossing kan worden gevonden voor de spoedeisende hulp en de huisartsenpost. Voor de inwoners van Leidschendam-Voorburg is deze nu ondergebracht in het HMC Bronovo. Het alternatief hiervoor in de toekomst zou dan het Westeinde ziekenhuis zijn. Het HMC Antoniushove heeft namelijk al sinds 2017 geen spoedeisende hulp en geen huisartsenpost meer. Dat is wat de PvdA betreft geen optie, waarbij zorg dichtbij de inwoners wordt geboden.

De PvdA kijkt uit het plan van het HMC dat op 24 januari a.s. bekend zal worden gemaakt, waarin de toekomst voor de drie ziekenhuizen is uitgewerkt. Voor de PvdA staat zekerheid van zorg centraal: toegankelijk, betaalbaar en dichtbij de inwoner.

PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen stelde de volgende schriftelijke vragen aan de minister voor Medische Zorg en Sport over de gang van zaken rond de mogelijke sluiting van het Bronovo ziekenhuis:

  1. Bent u op de hoogte van het bericht dat er nog twee weken onzekerheid zal bestaan over de toekomst van ziekenhuis Bronovo in den Haag? Wat vindt u daarvan?
  2. Is het waar dat pas nádat uitsluitsel wordt gegeven over “verkenningen” voor de toekomst, informatiebijeenkomsten voor inwoners van de regio worden georganiseerd om draagvlak te toetsen? In hoeverre heeft dan al besluitvorming plaatsgevonden? Welke bijeenkomsten voor de inwoners zijn er tot nu toe al geweest?
  3. Welke mogelijke “verkenningen” kunnen volgens u aan de orde zijn?
  4. Is het waar dat er een geheim “herstructureringsplan” bestaat, opgesteld in opdracht van het bestuur van het Haaglanden Medisch centrum, waarin staat dat het vrijwel zeker is dat het Bronovo ziekenhuis eind 2021 of begin 2022 sluit?
  5. Bent u op de hoogte van de inhoud van dit herstructureringsplan? Zo ja, wat staat er in? Zo nee, kunt u zich zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen en de Kamer daarover berichten?
  6. Op welk moment zijn respectievelijk inwoners uit de regio, personeel, zorgverzekeraars en gemeente voor het eerst geïnformeerd door het bestuur van het Haaglanden Medisch centrum, over mogelijke sluiting van het Bronovo ziekenhuis?
  7. Op welk moment is uw ministerie voor het eerst geïnformeerd door het bestuur van het Haaglanden Medisch centrum, over mogelijke sluiting van het Bronovo ziekenhuis en op welk moment bent u voor het eerst geïnformeerd?
  8. Op welke manier wordt u nu geïnformeerd over de gang van zaken rond de herstructurering van Haaglanden Medisch centrum? Op welke manier bent u betrokken? Welke aandachtspunten heeft u binnen dit proces?
  9. Waarom duurt het nog twee weken voordat duidelijkheid kan worden geboden, terwijl het herstructureringsplan mogelijk al klaar ligt? Bent u bereid u in te zetten om zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden aan de inwoners en het personeel van het Bronovo ziekenhuis? Zo ja, hoe gaat u dat doen?
Privé: Sangita Paltansing

Privé: Sangita Paltansing

Sangita Paltansing is raadslid en fractiesecretaris sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Daarvoor was zij actief binnen het bestuur van de PvdA Leidschendam – Voorburg als algemeen bestuurslid. Namens de PvdA-fractie is Sangita tevens lid van het Presidium. In het dagelijks leven werkt Sangita bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als bestuursadviseur. Daarvoor

Meer over Privé: Sangita Paltansing